EUROVIISUT 2021 -ARVOSTELUT (FINAALI)

EUROVIISUT 2021 -ARVOSTELUT (FINAALI)
Kuvien lähde: eurovision.tv

Blogikirjoituksissani ollaan jo päästy siihen vaiheeseen, kun on aika arvostella tämän vuoden Euroviisujen varmat finalistit. Niihin kuuluvat isäntämaa Alankomaat sekä viisi suurinta rahoittajamaata eli Espanja, Iso-Britannia, Italia, Ranska ja Saksa. Suuret rahoittajamaat rahoittavat kilpailuja merkittävästi. Isäntämaa on taas melkeinpä aina ollut aiemman vuoden voittajamaa.

Viime vuonna koronaviruspandemia perui koko Euroviisut. Alankomaat sai kuitenkin pysyä tänä vuonna isäntämaana.

1. Alankomaat: Jeangu Macrooy – Birth of a New Age
Surinamen pääkaupungissa Paramaribossa syntynyt Jeangu Macrooy tulkitsee lähinnä modernia soul-musiikkia.
Hänen edustuskappaleensa ”Birth of a New Age” on selkeästi Macrooyn kokeellisempaa puolta. Kappaleen myötä Euroviisuissa kuullaan ensimmäistä kertaa sranantongon kieltä. Olen yllättynyt, että itselleni kappaleen tunnelma toimii ihan hyvin. Siinä on jotenkin todella rento ja uskottava meininki.

2. Espanja: Blas Cantó – Voy a quedarme
Pop-laulaja Blas Cantó Moreno tuli tunnetuksi poikabändi Aurynin jäsenenä. Kyseinen yhtye pyrki Espanjan euroviisuedustajaksi vuonna 2011.
”Voy a quedarme” on hyvin perinteikäs espanjalainen balladieuroviisu. Cantón laulaminen livenä ei vaan vaikuta kovin vahvalta. Tämä onkin kappale, jonka tällä hetkellä veikkaan jäävän euroviisufinaalin viimeiseksi. Pidän silti kappaleesta, vaikkei se ihan heti iskenytkään. Siinä on mukava kasvu loppua kohden.

3. Iso-Britannia: James Newman – Embers
Laulaja-lauluntekijä James Richard Newman on tehnyt musiikkia muun muassa Little Mix -yhtyeelle, Olly Mursille sekä One Directionista tutuille Louis Tomlinsonille ja Zayn Malikille.
Euroviisuihin mies matkaa kappaleensa ”Embers” kanssa. Kappaleen Avicii-tyylinen instrumentaalinen väliosa pistää kyllä tanssijalan vipattamaan. Tässä on kappale, jonka soisi pitkästä aikaa tuovan Britteinsaarille kunnolla menestystä.

4. Italia: Måneskin – Zitti e buoni
Rock-yhtye Måneskinin nimi syntyi, kun yhtyeen puoliksi tanskalainen jäsen alkoi muiden yhtyeen jäsenten pyynnöstä heitellä ilmoille tanskankielisiä sanoja.
Edustuskappale ”Zitti e buoni” uhkuu vanhaa kunnon rock-henkeä. Yleensä en paljoa pidä kasarirockin vaikutteista, mutta tämä kappale kyllä erottuu edukseen euroviisuvuoden rock-osastolta. Italia varmaan pärjää tänäkin vuonna, kuten niin monesti aiemmin. Toisinaan koen maan euroviisujen olevan hieman yliarvostettuja. Tiedostan kuitenkin Italian edustuskappaleiden tietynlaisen laadukkuuden.

5. Ranska: Barbara Pravi – Voilà
Oikealta nimeltään Barbara Piévic omaa isänsä puolelta serbialaisia ja äitinsä puolelta iranilaisia sukujuuria. Taiteilijanimen ”Pravi” tuleekin serbian kielestä ja se tarkoittaa autenttista.
Édith Piafin jalanjäljissä kulkeva edustuskappale ”Voilà” sisältää aimoannoksen ranskalaisuutta. Aito chanson-genren kappale. Kun sulkee silmänsä, voi melkeinpä päästä mukaan haikealle matkalle Pariisin kaduille. Pravi on yksi tämän vuoden kilpailun voittajasuosikkeja. En ihmettelisi, jos toukokuussa Ranskan Barbara Pravi seisoisi voittajana euroviisulavalla. Hän on sentään säveltäjänä jo voittanut viime syksyn Junior Euroviisut.

6. Saksa: Jendrik – I Don’t Feel Hate
Musikaalitähtenäkin kunnostautuneen Jendrik Sigwartin laulajan ura alkoi vuonna 2016. Hän osaa soittaa myös pianoa, ukulelea ja viulua.
Edustuskappale ”I Don’t Feel Hate” ei välttämättä uppoa ihan kaikkiin. Kappale on kuitenkin melkoinen piristysruiske. Allekirjoittaneeseen kappale iskee pelottavan kovaa, vaikka tiedostan sen objektiiviset heikkoudet. Saksalle on jotenkin vaikeaa ennustaa menestystä tänä vuonna. Mielenkiintoista nähdä, miten tämä lopulta pärjää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *