ITALIAN MÅNESKIN VOITTI ROCKILLAAN EUROVIISUÄÄNESTÄJIEN SYDÄMET

ITALIAN MÅNESKIN VOITTI ROCKILLAAN EUROVIISUÄÄNESTÄJIEN SYDÄMET
Italian Måneskin juhli euroviisuvoittoa myöhään lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. (Kuvat: eurovision.tv)

Euroviisut on nyt tämän vuoden osalta kisattu. Kilpailun voittoon ylsi Italian edustusyhtye Måneskin kappaleellaan ”Zitti e buoni” (”Ole hiljaa ja käyttäydy”). Puhtaasti rock-musiikille euroviisuvoitto oli Suomen Lordin jälkeen vasta toinen laatuaan.

Måneskin-yhtyeen muodostavat laulaja Damiano David, basisti Victoria De Angelis, kitaristi Thomas Raggi ja rumpali Ethan Torchio. Yhtyeenä he päättivät aloittaa vuonna 2016. Heidän oli vaan ensin keksittävä yhtyeelleen nimi osallistuessaan uusia tähtiä parrasvaloihin nostavaan ”Pulse”-nimiseen kilpailuun. Puoliksi tanskalaisen yhtyeen jäsenen (De Angelis) pyydettiinkin luettelemaan muutamia tanskankielisiä sanoja. Yhtye päätyi valitsemaan niistä nimekseen sanan ”kuutamo” (”måneskin”).
Vuonna 2017 yhtye sijoittui toiseksi Italian X Factorin 11. kaudella. Tämä nosti yhtyeen suurempaan suosioon. Debyyttisinglensä ”Chosen” yhtye julkaisi saman vuoden lopulla. Se sijoittui Italian singlelistalla sijalle 2. Joulukuun 2017 EP-levyn jälkeen seuraavana vuonna julkaistu kokopitkä studioalbumi sisälsi jo enemmän yhtyeen omaa tuotantoa cover-kappaleiden sijaan. Samana vuonna julkaistiin myös dokumenttielokuva ”This Is Måneskin”. Tällä pyrittiin promoamaan uutta albumia.

Måneskin voitti San Remon musiikkifestivaalit tämän vuoden maaliskuussa ja pääsi näin ollen edustamaan Italiaa Euroviisuihin. Heidän edustuskappaleensa ”Zitti e buoni” on jo saavuttanut tuplaplatinaakin kotimaassaan. Sen alkuperäisessä versiossa kuultiin euroviisusäännöille sopimattomia sanoja. Ne poistettiin, kun kappaleelle tehtiin erillinen euroviisuversio. Kappale sai yhteensä 524 pistettä, jotka riittivät lopulta koko Euroviisujen voittoon. Yhtye oli yleisön ykkössuosikki tuomaristojen pitäessä heistä neljännen sijan verran. Voittopuheessaan yhtyeen laulaja Damiano David painotti sitä, miten ”rock ’n’ roll ei kuole koskaan”.

 

Mielestäni Måneskinin euroviisuvoitto voi hyvinkin poikia erilaisia euroviisukappaleita kilpailuihin tästä eteenpäin. Tavallaan yhtyeen voitto teki hyvää kilpailuille, jotka nähdään niin kovin usein suurena glitterin ja glamourin hömppäfestivaalina. Menneinä vuosina niin sanotun ”aidon musiikin” voitot ovat ruokkineet Euroviisujen suosiota katu-uskottavampaan muottiin. Tämän lisäksi kilpailut ovat nostaneet suosiotaan etenkin nuorten keskuudessa. Tulevat vuodet osoittavat sen, ovatko Euroviisut nyt eräänlaisessa murrosvaiheessa.

Ensi vuonna viisuillaan Italiassa, mutta vielä ei tiedetä, missä kaupungissa. Euroviisufanille jännittävät ajat ovat siis edessä, kun aletaan pohtia, mikä kaupunki saa toimia kilpailujen järjestäjänä tulevana vuonna.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *