Alla on listattu ICT-pajan tehtäviä, mutta useimmissa niissä EI OLE linkkejä tai muuta tarpeellista materiaalia.
Tämä sivu on tarkoitettu listaksi siitä, mitä kaikkea voidaan tehdä, mutta koska sivu on julkinen ei tänne voida sisällyttää esimerkiksi salasanoja. Pyydäthän ohjaajaa avaamaan sinua kiinnostavan tehtävän Google Classroomissa ja muista myös kysyä rohkeasti apua kun tarvitset sitä!
Yleisiin tehtäviin saattaa tulla linkkejä ajan myötä, jotta tämä sivu toimisi yleishyödyllisenä kaikille jotka paikalle löytävät (Terve vaan kaikille muille pajatoimintojen tai nuorisotoimintojen vetäjille! Toivottavasti saatte jotain ideoita täältä!)
Tehtäviin on (pääasiassa) merkitty tasot 1, 2 ja 3. Ne tarkoittavat seuraavaa:
Taso 1: Vaatii vain vähän tai ei lainkaan aiempaa ICT-alueen kokemusta, tehtävä pitäisi olla kaikille mahdollista suorittaa joko suoraan tai tehtävänannon mukaisilla ohjeilla. Osuuksien Yleinen ja Tutkinto sisällöt pitäisivät mennä yleisesti ottaen tähän kategoriaan.
Taso 2: Tämän tason tehtävät vaativat joko aiempaa harrastuneisuutta, aiempien tehtävien tekemistä pohjan hankkimiseksi, voimakasta yhteistyötä ohjaajan/kokeneemman kanssa, laajaa itsenäistä työskentelyä tai työkalujen aiempaa tuntemusta (kuten Canva graafiseen tuotantoon tai DaVinci Resolve videoiden tekemiseen). Yleisesti ottaen nämä ovat alun jälkeen sopivia töitä.
Taso 3: Tason kolme tehtävät ovat yleisesti ottaen hyvin vaativia ja viimeisenä tasona nämä myös sisältävät tehtävät, jotka on tarkoitettu intohimoisille harrastajille taikka alan koulutusta saanneille. Joidenkin tehtävien osalta tasojen 2 ja 3 ero tulee siinä, että tasolla 2 tutustutaan asiaan ja tasolla 3 yritetään käyttää sitä käytännössä. Tämän tason tehtävät saattavat myös ylittää ohjaajien osaamistason!
YLEINEN
3D tulostetulla raketilla Marsiin? Luodaan uusi kryptovaluutta? Rakennetaan tietokoneista valtaistuin? Onko jotain, mitä olet aina haaveillut tekeväsi koneella, mutta johon ei ole vielä tarjoutunut mahdollisuutta toteuttaa? Nyt on aika päästää ajatukset täysin villiksi ja ideoida ihan mitä vain! Kaikkea ei ehkä voida oikeasti toteuttaa, mutta silloin tällöin tapahtuva ideointi ja pyörittely on rentoa ja mukavaa itsessään.
Mitä enemmän ideoita sen parempi ja mitä villimpiä, niin sen hauskempi! Alla on linkattu vielä satunnaissanageneraattori helpottamaan ideointia.
Nyt on tullut sen aika, nimittäin koneen kasauksen! Olemme onnistuneet keräämään satunnaisia osia ja kannibalisoitavia tietokoneita niin paljon, että kokonaan uuden koneen rakentaminen onnistuu. Tarvitset työkalut, koneen osat/osien lahjoittajat ja vähän pohjatietoa. Voit etsiä itsekin jotain materiaalia, mutta linkkaan alle muutamia vaihtoehtoja. Otathan huomioon, että jos kyseessä on ensimmäinen kerta kun kasaat konetta, niin työ voi viedä paljon enemmän aikaa kuin mitä kokeneilla menee.
Pysy rauhallisena ja onnea matkaan. Uskon että pystyt siihen!
https://www.youtube.com/watch?v=v7MYOpFONCU
https://www.intel.com/content/www/us/en/gaming/resources/how-to-build-a-gaming-pc.html
ICT-pajassa käytetään useita erilaisia ohjelmistoja, joista osa on asennettavia ja osaa käytetään vain USB-tikun kautta. Siinä tilanteessa, ettei sopivaa tikkua ole valmiina voidaan jostain muusta tikusta tehdä ICT-pajaan sopiva (HUOM! Porin Sininauhan logolla varustetut tikut eivät useimmissa tapauksissa ole valitettavasti tähän tarkoitukseen sopivia, joten tarvittaessa kysy meiltä tikkua).
Sopivia työkaluja tikun tekemiseen ovat esimerkiksi UNetbootin tai Rufus. UNetbootin kanssa tikkua tehdessä voi valita jakelun (distro) taikka levykuvan (ISO). Linkit sisältävät lataukset ja käyttöohjeet. Koneen puhdistus ohjeista löydät kevyen version käyttöjärjestelmän asentamisesta, kysy rohkeasti apua jos tulee ongelmia!
HUOM! Jos haluat Windows asennustikun, niin helpoin ratkaisu on käyttää Microsoftin omaa tikun teko ohjelmistoa. Linkki löytyy alta.
Puhdistamme ja kunnostamme vanhoja kannettavia tietokoneita, jotta niitä voidaan lahjoittaa edelleen vähävaraisille. Jos et ole varma työvaiheista, niin katso diat tai kysy valmentajilta.
Vanha kunnon 10-sormijärjestelmä. Legendojen mukaan tätä järjestelmää käyttämällä pääset huikeisiin kirjoitusnopeuksiin. Nyt voit itse omalta osaltasi testata, pitääkö tämä tosiaan paikkansa vaiko ei.
Etkö tiedä mistä aloittaisit ICT-pajalla? Onko sinulla tylsää? Haluaisitko saada vähän vaihtoehtoista tekemistä aivojumpalle?
- RAM-muistia voidaan lisätä muihin koneisiin ja se hajoaa harvoin. Se kannattaa aina ottaa talteen! Suljetussa kaapissa on laatikko missä RAM-muisteja säilötään epämääräisesti, voit lisätä uuden sinne.
- Jos koneesta löytyy, niin myös kiintolevy kannattaa ottaa talteen. Konehyllyssä on kori likaisille kiintolevyille, irrotetut voi pistää sinne.
- Osista voidaan myös tehdä taidetta! Katso osia sillä silmällä, että sattuuko jokin osa iskemään silmään mahdollisena taideteoksen osana!
- Jos olet kokeneempi laitteiden kanssa leikkijä, niin voit myös katsella josko jotkin osat voisivat toimia yksinkertaisina kytkiminä tai muina osina hyvin yksinkertaisiin elektronisiin laitteisiin (esim. yhdistettynä Micro:Bittiin)
Oletko ikinä heittänyt vanhaa läppäriä menemään? Onko sinua kaivellut, että ehkä siitä olisi voinut vielä saada jotain hyödyllistä? Jos niin, niin jatka eteenpäin! Alla on kaksi videota, joista toisessa neuvotaan miten saat tehtyä läppärin kamerasta webbikameran ja toisessa käydään useampia eri ideoita läpi.
Joitakin näistä ideoista voidaan toteuttaa ICT-pajassakin, mutta useimmat jäävät henkilön oman harrastuneisuuden varaan ja vapaa-aikana toteutettavaksi. Tämä ”tehtävä” onkin enemmän auttamassa saamaan ideoita, mitä kaikkea vanhalla tavaralla voikaan tehdä, kuin kertomassa miten se tekeminen tapahtuu. Pura, ihmettele, rakenna!
PS.
Webbikamera on yksi näistä, joita voidaan tehdä myös ICT-pajassa, joskin sen tekeminen tulee olemaan todennäköisesti enemmän testailua kuin varmaa tekemistä.
Webbikameran tekeminen:
https://youtu.be/C8pFkhkTvqo
Yleisiä ideoita:
https://www.youtube.com/watch?v=WLP_L7Mgz6M
TUTKINTO/YHTEISET PAKOLLISET (OPISKELIJOILLE)
Jos tähtäät kouluun tai haluat jotain täytettä CV:hen, niin tietokoneen ajokortti on aina pätevä vaihtoehto.
Jos jo pyörittelet silmiäsi ajatukselle tämän suorittamisesta, niin onneksi olkoon: ilmiselvästi omaat riittävät taidot, jotta voit osoittaa kyvykkyytesi nopeasti. Ja tämä onkin kortin perimmäinen tarkoitus: toimia osoittimena siitä, että henkilö osaa jotain, mitä sanoo osaavansa.
Jos taas äskeinen puheeni sai sinut hermostumaan, niin ei hätää: kuka tahansa voi oppia tietokoneen ajokorttiin vaadittavat asiat. Listaan alle ajan kanssa erilaisia linkkejä ja tehtäviä, joiden avulla voit harjoitella omaa tietokone taituruuttasi. Ensimmäinen linkki on opiskeluvalmiuksia vahvistava ja jos koet, että osaamisesi on vähäinen taikka ruosteessa, niin suosittelen aloittamaan siitä.
Kun olet saavuttanut mielestäsi riittävän tason koetta varten, niin tule juttelemaan ohjaajien kanssa.
A-kortin vaatimukset löytyvät TIEKEn sivuilta, jonka linkki löytyy alta. Voit myös tahtoessasi tähdätä AB-tason korttiin, mutta ainakaan kirjoitushetkellä emme ole varmistaneet, että sen suorittaminen oikeasti onnistuu lainkaan. AB-kortti on suunnattu tehokäyttäjille.
Osana IT/ICT-alan tutkintoa kuuluu yleinen ymmärrys siitä, miten eri laitteet toimivat yhdessä. Tällaista laitteiden keskenäisen kommunikaation sikermää kutsutaan normaalisti verkoksi ja tällaisia ovat muun muassa lähiverkko ja laajaverkko. Jos nämä termit lähinnä nostavat kysymysmerkkejä pään yläpuolelle, niin nappaa Hannesta hihasta ja katsotaan jotain ohjeistavaa materiaalia. Jos kuitenkin olet perheesi ikioma IT-guru ja verkkojen toiminnallisuuden selvittäjä, niin voit jatkaa huoleti tehtävään asti.
Eli tehtävänäsi on nyt piirtää draw.io:ta hyväksi käyttäen sisäverkko. Voit tehdä sen ICT-pajasta, eteisen osastosta taikka koko Porin Sininauhan tilasta. Pidä mielessä, että tämä on harjoitustehtävä ja jos opit sen aikana jotain uutta, niin se on vain hyvä asia. Palauta tehty kaavio kuvana tai PDF-tiedostona.
Oppia ikä kaikki
Olet varmasti kuullut oppivista järjestelmistä, tekoälystä tai neuroverkoista, mutta mitä ne oikeastaan ovat?
Kiinnostaako tekoäly? Haluatko oppia lisää neuroverkoista ja koneoppimisesta? Siinä tapauksessa suosittelen käymään läpi Elements of AIn ilmaisen verkkokurssin! Kurssilla käsitellään juurikin näitä edellä mainittuja asioita.
Tämä on jatkoa Tekoälyn perusteet [Taso 2] tehtävälle. Jos haluat syventyä laajemmin tekoälyyn niin tämä kurssi on erinomainen työkalu.
TIETOTURVA
Tässä tehtävässä pääset tutustumaan tietoturvaan yleisellä tasolla.
Tehtävä on erinomainen niille, jotka tähtäävät alan opintoihin taikka jotka haluavat vanhan ymmärryksen tietoturvasta ja siitä, mitä se merkitsee. Vaikka sisältö ei olekaan hirveän korkealla tasolla, määrittelin tehtävän tasoksi 2 koska aihe on kuitenkin laaja.
Jos kurssille liittyminen tuottaa ongelmia, niin katsotaan asiaa yhdessä.
Tehtäväsi, mikäli otat sen vastaan, on tehdä Tehtävä tietoturvasta H5P:tä käyttäen.
Tehtävä toteutetaan Diginauhan verkkosivulla ja alla olevasta videosta näet miten se pääpiirteissään tapahtuu (mukaan lukien se, miten saat sen WordPress sivuille näkyviin). Voit valita saman tehtävän muodon kuin mitä videossa on käytetty tai valita muunlaisen pohjan oman mielihalusi mukaan. Tämän lisäksi voit valita aiheen alla listattujen joukosta tai valita oman uuden aiheen oman mielenkiinnon mukaan, kuitenkin siten että se liittyy tietoturvaan.
Tehtäväaiheita:
– Haittaohjelmat
– Ransomware
– HTTP vs HTTPS
– DoS ja DDoS
– Kalasteluhyökkäykset (phishing)
– Näppäily tallennin (keylogger)
– Palomuuri
– Antivirus
– Valheelliset sähköpostiosoitteet (email spoofing)
– Salasana säilö (password manager)
– Miten haittaohjelmia poistetaan?
– Miten haittaohjelmia torjutaan?
– Miten selaimesta saa turvallisen?
– Miten tunnistan epäilyttävän sähköpostin?
– Mikä VPN on? Ja mikä se EI ole? (se ei ole täydellinen suoja)
Eli kerrataan vielä:
1. Valitse aihe joko listalta tai oman maun mukaan
2. Mene Diginauhan sivuille ja kirjaudu sisään
3. Tsekkaa H5P sisältötyypit läpi, jotta löydät mieleisesi tai käytä samaa kuin opastevideossa (Muista, että voit aina testata useampaakin eri vaihtoehtoa jos haluat!)
4. Toteuta tehtävä muille H5P sisältötyypin luonteen mukaisesti (esim. monivalinnassa teet kyselyn, hotspottien kanssa teet kuvaan etsittävän pisteen jne.)
5. Kun olet saanut tehtyä tehtävän johon olet tyytyväinen, niin pistä se näkyviin Diginauhan sivuille ohjeiden mukaan, jotta muutkin pääsevät testaamaan sitä.
6. Testaa jonkun muun tekemää tehtävää!
Onnea matkaan. Tämä viesti tuhoutuu itsellään kymmenen minuu- mitä, se ei ole itsetuhoutuva? No, se tuhoutuu joskus sitten.
OPASTEGRAAFIT
Mikä netti oikeastaan on, yhteen liitettyjä putkia? Entäpä kryptovaluutat? Miten taas tietokonepelien käyttämät grafiikat toimivat taikka millaisista osista tietokone koostuu?
Nyt työnäsi on tuottaa infografi jostakin tietotekniikan osa-alueesta! Kuten aina, listaan ehdotuksia alla, mutta jos keksit jonkun muun asian joka kiinnostaa sinua itseäsi, niin olet lämpimästi tervetullut käyttämään sitä!
Infografin määritelmän tarjoaa tällä kertaa Wikipedia:
”Infografiikan tarkoitus on antaa tietoa, viihdyttää tai vakuuttaa lukija jostain. Se esittelee asiansa johdannolla, jolla se myös pyrkii kiinnittämään lukijansa huomion. Se esittää pääasian grafiikan keskiosassa, joka on samalla grafiikan näyttävin osa. Se päättyy loppupäätelmään, joka usein kehottaa lukijaa tekemään jotain saamansa tiedon pohjalta. Kehotus voi olla esimerkiksi omien elämäntapojen parannus, jonkin vetoomuksen allekirjoittaminen, tai vierailu jollain verkkosivustolla.”
Käytä tätä ohjenuorana kun tuotat teosta.
Voit luoda infografin millä vain haluamallasi graafisella ohjelmistolla, mutta jos et ole tuttu minkään kanssa, niin suosittelen käyttämään Canvaa. Linkkaan tähän myös Canvan omat aloittelijan ohjeet ja Youtube-videon missä asiaa käsitellään.
Aiheita:
- Näyttö
- Internet
- Sisäverkko
- VPN
- Kryptovaluutta
- Tietokone hiiri
- Tietokone (ja sen moninaiset osat)
- Tietokoneen sisällään sisältävä koppa
- Kappa
- Internet kulttuuri
- Näppäimistö
- DAC
- Striimaus
- Twitch plays Pokemon
- Stephen Hawkingin äänisyntetisaattori
- Sähkö
- Ohjelmointi
- Tiedosto koko (kilotavuja, megoja, gigoja yms.)
- (Open) Office
- Tiedoston käsittely
- Etäohjaus
- Päivitykset
- Virukset
- Tekninen tuki/henkilö (help desk)
TAITEELLISET
Mitä sana ”hirviö” tuo mieleesi? Ehkä hitaasti etenevän, toista jalkaa laahaavan zombin? Tai maskiin pukeutuneen, suurella terällä varustautuneen murhaajan?
Tuli mieleesi mikä vain, niin nyt on aika toteuttaa hirvittävimmät painajaisesi! Tämän tehtävän aikana teemme nopean sukelluksen tietojenkäsittelytieteiden ihmeelliseen maailmaan Two Minute Papersin kanssa jonka jälkeen pääset itse testaamaan uuden (tai uudehkon, riippuen koska teet tämän) tutkimuksen hedelmää.
Koska aihe on hieman hankala, niin annan tekijöiden itsensä selittää tarkemmin eli katso ensiksi Youtube-video ja sitten mene toisena linkkinä olevalle sivulle ja seuraa heidän ohjeitaan jotka löytyvät Help nappulan takaa! (Huom. ohjeet ovat englanniksi, ohjaajat voivat auttaa sinua jos tulee jotain ongelmia)
”Olet saapunut suuren veden äärelle. Minne tahansa katsotkin, et näe rantaa veden toisella puolen. Mitä teet?”
ICT-pajaan saapuu aina silloin tällöin hajonneita tietokoneita ja muita laitteita ja tämän lisäksi käytössä asioilla on ikävä tapa joskus hajota. Ympäristöystävälliseen ajatteluun kuuluu kolme vaihetta: vähennä, uudelleenkäytä ja kierrätä. Jos laite on hajonnut, ei sitä enää saada asiakkaalle uudelleenkäytettäväksi, mutta ennen kuin kierrätämme sen itse voimme katsoa josko voisimme uudelleenkäyttää osia siitä …taiteeseen!
En tiedä kuka tämän homman hyväksyi, mutta kiitos teille!
- Lahjoituskone saapuu ICT-pajalle
- Koneeseen kiinnitetään lappu, josta selviää koneen käyttötarkoitus (tässä tapauksessa lahjoitus)
- Koneen fyysinen puhdistus
- Koneen kiintolevyn tyhjentäminen (joko KillDisk-tikulla tai ottamalla kiintolevy irti ja tyhjentämällä kiintolevytelakan kanssa)
- Tutkitaan voiko koneeseen asentaa Windows 10 järkevästi
–> Jos ei voida asentaa tai jos asennus toimii äärimmäisen hitaasti, niin asennetaan toinen käyttöjärjestelmä: joko Neverwaren CloudReady for home (sopii netin käyttöön, vastaa chromebookkia) tai jokin Linux jakelu. - Kun kone on valmis, siirretään se valmiiden koneiden hyllyyn odottamaan jatkoa.
Testataan tehdä reaktiopeli hyödyntäen micro:bittiä! Tämän projektin aikana tulet vähän askartelemaan ja koodaamaan. Opit myös käyttämään micro:bittiä hieman lisää ja voit myöhemmin yhdistellä osaamistasi uusilla erilaisilla tavoilla.
Testataan tehdä soitin hyödyntäen micro:bittiä! Tämän projektin aikana tulet vähän askartelemaan ja koodaamaan. Huomaathan, että tähän projektiin on myös kaksi jatko-osaa, joista molemmat tuovat uusia piirteitä tähän! Linkit kaikkiin kolmeen löytyvät alta.
Tämä tehtävä olettaa, että olet tehnyt aiemminkin jotain micro:bitillä tai että selvätit tarvitsemasi tiedot lennosta ja että osaat ohjelmoinnin alkeet.
LINUX
Ohjeet sisältävät heikon pohjan, jota pitäisi päivittää. Jos olet kuitenkin kiinnostunut, niin voidaan tehtävä avata sinulle.
OHJELMOINNIN ALKEET
Tervetuloa ohjelmoinnin hienoon maailmaan! ”Ohjelmointi x” tehtävät ovat suunnattu niille, joiden ohjelmointi osaaminen on nolla tai hyvin lähellä nollaa. Muista että aina voi pyytää apua jos jää jumittamaan tai ei ymmärrä jotain konseptia!
Materiaali menee limittäin, joten voit valita mieleisesi linkeissä olevista, mutta käytän Ohjelmointiputkan omia runkona jaottelussa. Tämä tehtävä sisältää tutoriaalit 1-3.
Koska tarkoitus on lähteä etenemään rauhallisesti tämän aiheen kanssa, niin jaottelen eri tehtäviin (Ohjelmointi 2 jne.) eri konsepteja, joita toivon että opettelet sen tehtävän aikana. Eli vaikka en estäkkään menemästä pidemmälle kuin mitä olen pistänyt, niin tehtävät luovat rakenteen perusteiden opetteluun.
Koska ohjelmoimaan ei opi kuin tekemällä, niin annan myös hieman harjoituksia! Nekin löytyvät alta. (Psst, jos keksit jotain hyviä harjoituksia lisää niin olen aina kuulolla uusille ideoille!)
Ohjelmisto mitä käytetään koodin kirjoittamiseen on Visual Studio Code, johon on asennettu Python lisäosa. Jos et tiedä miten sitä käytetään tai tulee jotain muita ongelmia, niin nappaa hihasta (minun olisi pitänyt jo oletuksena näyttää miten se toimii).
Materiaalit:
– Automate the Boring Stuff with Python on erinomainen kirja, joka lähtee täysin perusteista liikkeelle ja opastaa Pythonin käytössä automaatioon painottuen.
– Samasta kurssista on saatavilla myös video versio, josta youtubessa on nähtävissä 15 ensimmäistä videota.
– Ohjelmointiputka on wanhan liiton suomalainen ohjelmointisivusto, josta löytää paljon hyvää tietoa suomeksi.
Läpikäytävät asiat:
– Tietotyypit (type)
– Muuttujat (variable)
– Funktio (function ja joissakin tapauksissa method)
– Totuuslausekkeet ja ehtorakenteet (bool ja statement)
Selvisit Ohjelmointi ykkösestä, hienoa! Tervetuloa Ohjelmointi kakkoseen. Muista, että aina voi pyytää apua jos jää jumittamaan tai ei ymmärrä jotain konseptia!
Materiaali menee limittäin, joten voit valita mieleisesi linkeissä olevista, mutta käytän Ohjelmointiputkan omia runkona jaottelussa. Tämä tehtävä sisältää tutoriaalit 4-6. Tarvitset pohjatiedoksi 1-3 sisällön!
Linkeistä ja Ohjelmointiputkasta löytyy tehtäviä.
Läpikäytävät asiat:
– Toistorakenteet (loop)
– Listat (list)
– Merkkijonot (string) ja niiden käsittely
Tervetuloa ohjelmoinnin alkeisiin Scratchilla! Scratch on MIT:n kehittämä ohjelmointikieli sekä verkkosivusto, jossa sitä voi käyttää pelien ja animaatioiden tekemiseen.
Alla on materiaalia yksinkertaisen pelin alkuun, mutta se jää videon loputtua vielä kesken. Sinun hommanasi on seurata videon opetusta ja yrittää jatkaa peliä videon loppumisen jälkeen.
HTML/CSS
HTML muodostaa nettisivun ytimen ja sitä kautta se on yksi nykyajan tärkeimmistä teknologioista. Tämän tehtävän tarkoituksena on antaa yleistietoa HTMLästä ja siihen liittyvistä asioista.
– HTML Tutorial – How to Make a Super Simple Website on erinomainen aloitusmateriaali yksinkertaisiin HTML sivuihin ja suosittelenkin että teet omalla koneellasi asioita videon mukana. Jos tulee mieleen jotain, mitä haluat testata, niin anna palaa!
– Ohjelmointiputkan opas antaa erinomaisen (ja lyhyen) katsauksen siihen, mitä kaikkea nettisivuihin yleisesti liittyykään. Lue se ajatuksella läpi, sillä se antaa pohjatiedon jonka päälle ICT-pajassa tullaan rakentamaan.
– Seuraavana linkkinä on HTML Reference w3schoolsiin. Se sisältää listan HTML tageista ja tarjoaa näistä myös esimerkkejä ja ohjeita. Suosittelen selailemaan tagit läpi ja testaamaan niitä sen mukaan, mitä tulee mieleen.
– Jos haluat oikeasti opetella tekemään hyvin nettisivuja, niin silloin suosittelen lämmöllä Mozillan Getting started with the Web, joka toimii aloituksena kurssien sarjalle, jota kautta saat kattavan osaamisen webbikehitykseen.
Vaikka tehtävät ovatkin tällä kertaa hyvin vapaamuotoisia, niin ne muodostavat nettisivujen suhteen yleissivistävää pohjaa joka parhaimmillaan olisi tässä kohtaa enemmän laaja, kuin syvä. Myöhempien teknologioiden ja projektien myötä ymmärrystä ja osaamista tullaan syventämään kyllä! Ei muuta kuin ”Jaksaa, jaksaa”!
Taso 3 tulee siitä, että tekijältä vaaditaan joko CSS taituruutta taikka sinnikästä halukkuutta oppia se itsenäisesti.
REDIn nettisivut tarvitsevat yhdenmukaisen lookin ja se tarkoittaa globaalia CSS tiedostoa. Päästä sisäinen suunnittelijasi valloilleen ja tehdään REDIn sivuista parhaimman näköiset ikinä!
KÄYTTÖJÄRJESTELMÄT
Mitä puhelimen flashaaminen tarkoittaa? Käytännössä se tarkoittaa joitakin eri asioita samaan aikaan, mutta tässä tapauksessa se tarkoittaa sitä, että puhelimen oletuskäyttöjärjestelmä poistetaan ja puhelimeen asennetaan toinen käyttöjärjestelmä, joka on käyttäjän etukäteen hankkima. VAROITUS: flashaaminen voi pahimmillaan epäonnistua siten, että laitteesi on brickattu eli se on käyttökelvoton. Testaa flashaamista siis vain ”uhrattavissa” olevilla laitteilla.
Käyttöjärjestelmä mitä tulemme käyttämään tässä tilanteessa on LineageOS android laitteille. Suosittelen lämpimästi lukemaan alla linkatun Beginner’s guide to installing LineageOS on your Android devicen ennen kuin ryhdyt tosi toimiin. Oma kokemukseni on se, että lähdin suoraan toimiin ja prosessi oli haasteellinen.
Ensimmäinen vaihe on tarkistaa, että onko laite tuettujen laitteiden listalla (linkki alla). Jos on, niin LineageOS wikistä löytyy ohjeet etenemiseen. Seuraa niitä hyvin tarkkaa.
Jos laitteesi ei ole tuettujen laitteiden listalla, niin sinun pitää löytää jokin muu käyttöjärjestelmä joka saattaisi tukea sitä (tai asentaa LineageOS ilman ohjeita, mutta en suosittele sitä aloittelijoille). Wikipedia on listannut custom Android distroja (linkki alla).
Löydettyäsi sopivan distron seuraa heidän ohjeitaan, valitettavasti eri laitteiden ja distrojen välillä on joitakin pieniä eroja joten parhaat ohjeet saat heiltä itseltään.
Onnea matkaan.
Tiesitkö että tietokoneessa voi olla useampi käyttöjärjestelmä asennettuna samaan aikaan? Nyt on sinun vuorosi toteuttaa tämä! Koska kyseessä on tason 2 työ, niin suositeltava pohjatieto on taito asentaa valmiilta USB-tikulta jokin käyttöjärjestelmä.
Tarvitset vähintään yhden USB-tikun (ellet toteuta tätä virtuaalikoneella), josta teet käynnistystikun eli boottaavan tikun. Linkeistä löydät ohjeet tähän.
Järjestyksellä ei välttämättä ole enää väliä, mutta vanhana ohjenuorana on ollut että asennat ensin Windowsin ja sitten vasta haluamasi Linux distron (distro = distribution = jakelu, esim. Ubuntu, PuppyLinux, Damn Small Linux, Android jne.)
Windows tikkua varten tarvitset vain Microsoftin tikunluonti ohjelmiston.
Tämä tehtävä on tason 3 sen perusvaativuuden vuoksi! Pohjatietona ”riittää” virtuaalikoneen tai USB-tikulta asentamisen osaaminen. Tehtävä tulee viemään huomattavasti aikaa, joten suosittelen yrittämään sitä ensin ehkä virtuaalikoneella.
Jos onnistut tämän tekemään, ymmärrät Linuxia ja käyttöjärjestelmiä hyvin tai vähintäänkin enemmän kuin ennen.
Asennusohjeena kannattaa käyttää ArchWikin ohjeita (linkki alla) sekä runsasta googletusta.
Onnea matkaan.
Jos haluat testata käyttöjärjestelmää ilman, että omistat koko konetta (tai edes dual bootin tavoin osaa) sille, niin virtuaalikone astuu peliin mukaan. Virtuaalikone on virtualisoitu alusta, jonka päälle voidaan asentaa käyttöjärjestelmä ja tämän jälkeen sitä voidaan käyttää kuin se olisi erillinen tietokone.
Eri järjestelmien levykuvia (ISO) löytää eri valmistajien sivuilta tai voit kysyä Hannekselta niistä.
Alla on linkkejä lataukseen ja vapaaehtoista lukemista varten.
VIDEOT
OHJELMOINTI
Taso 1:
Ohjelmiston tehtävä on palauttaa käyttäjälle neljä satunnaista täytettä kovakoodatulta täyte-listalta.
Taso 2:
Ohjelmisto ottaa vastaan ja kirjoittaa ainesosia ylös tekstitiedostoon ja tarjoaa niiden joukosta satunnaiset neljä täytettä.
Taso 3:
Jatkoa tason 2 työhön, mutta käyttäjät pääsevät arvostelemaan miten ainesosat sopivat yhteen. Satunnaisgeneraattoria muokataan siten, että se pyrkii tuottamaan enemmän syötäviä pizzoja (tai miksi ei haluttaessa mahdollisimman syömäkelvottomia). Tämä vaatii yksittäisten ainesosien arvottamista. Tietokannan käyttö voimakkaasti suositeltavaa.
OPASTEKIrJOITUKSET
Vaikka kaikki haluavatkin päästä työntämään kätensä saveen mahdollisimman nopeasti, pitää ensimmäisenä kuitenkin näyttää mistä savi saadaan. Siksipä nyt pääsetkin tekemään kuvalliset ohjeet Visual Studio Coden ja Pythonin asentamisesta koneelle. Sinun onneksesi tähän on hyvät ohjeet ja linkkaan tarvittavat materiaalit alle. Jos tulee jotain ongelmia, niin älä pelkää pyytää apua!