Toiminnan esittely: ICT-pajan tietokoneiden huolto

Toiminnan esittely: ICT-pajan tietokoneiden huolto

Nykyaikana on vaikea selviytyä ilman digilaitteita. Miten itse pärjäisit, jos sinulla ei olisi käytettävissäsi älypuhelinta, läppäriä, pelikonsolia taikka älytelevisiota? Tämä peikko ei ainakaan selviäisi pitkään! Eri palvelut ja toimijat ovat siirtyneet verkkoon jonne pääsy vaatii vähintäänkin kahta asiaa: digilaitetta ja nettiyhteyttä. Ilman näitä on vaikeaa tehdä pankkiasioita, hoitaa verokortin oikaisuja, järjestää Kela asioita kuntoon; jopa ajanvaraus onnistuu helpommin netissä kuin puhelimitse! Tästä suoranaisesta pakotteesta huolimatta kaikilla ei ole syystä taikka toisesta varaa älylaitteisiin ja tämä on se kohta, missä ICT-paja pyrkii tulemaan avuksi!

Mikä on ensimmäinen työ, mitä kuka tahansa pajalle saapuva voi tehdä? No tietenkin tietokoneen puhdistus! Pajalaiset puhdistavat, sekä taitojensa ja mahdollisuuksiensa rajoissa korjaavat, tietokoneita, joita sitten lahjoitetaan eteenpäin vähävaraisille. Emme ehkä voi antaa kaikille omaa nettiyhteyttä, mutta voimme auttaa ainakin joitakin heikoimmassa asemassa olevia pääsemään osaksi maailmanlaajuista verkostoa, suurta internettiä, antamalla heille laitteen jonka kanssa he pääsevät surffailemaan, osallistumaan yhteiskuntaan, lukemaan uutisia ja hoitamaan asioitaan.

Koko prosessi alkaa laitteen pinnallisella tutkinnalla. Onko laite ulkoisesti ehjä tai jos kulumia löytyy, ovatko ne niin pahoja, että estävät eteenpäin lahjoittamisen? Jos ulkoiset kulumat osoittautuvat hyvin haittaaviksi ei laitetta voida enää hyvällä mielin lahjoittaa eteenpäin. Mutta tämä ei kuitenkaan onneksi tarkoita sitä, että lahjoitus olisi mennyt hukkaan! Tälläiset laitteet päätyvät aloitteleville purku- ja harjoittelulaitteiksi sekä varaosiksi myöhempiin koneisiin! Nekin osat ja laitteet jotka jäävät ylimääräisiksi kierrätetään, jotta mikään ylimääräinen ei joutuisi jätemaalle.

Kun kone on ulkoisesti hyväksi todettu niin se aloitetaan sen puhdistaminen. Mikrokuituliinat, vanupuikot, vesi, saippua ja isopropanolialkoholi nousevat tämän vaiheen päätähdiksi, unohtamatta paineilmaa. Ensin kone pyyhitään kuivalla liinalla jotta helpoimmat jäljet saadaan puhdistettua pois, tämän jälkeen vaikeampien tahrojen kanssa edetään tasaisesti raskaampiin työkaluihin, joista kaikkein tärkein on manuaalinen ja kärsivällisyyttä vaativa jynssäys. Vanupuikot auttavat hankalien paikkojen ja pienten jälkien kanssa, kun taas paineilma on omiaan puhdistamaan koneen tuuletusaukot ja näppäimistöt.

Nyt kun kone on uutuuttaan kiiltävä ja nätti, niin vuorossa on kurkata sen mielenmaisemaa. Jos konetta ei saada käynnistymään lainkaan, menee se purku osastolle, mutta jos se näyttää toimivan normaalisti siirrytään kiintolevyjen tyhjennykseen. Perinteiset kiintolevyt toimivat hieman samaan tapaan kuin vinyylilevyt, pystytään niistä lukemaan tietoja vielä sen jälkeenkin kun käyttöjärjestelmä puolella on klikattu ”Haluan poistaa tiedoston pysyvästi”. Tämä tarkoittaa sitä, että usein vahingossa poistetut tiedot voidaan palauttaa, mutta valitettavasti se myös tarkoittaa sitä, että tahallaan poistetut tiedot voi vielä palauttaa. Koska kyseessä on lahjoituskoneita joiden tietoja emme missään nimessä halua pystyttävän lukemaan, niin jokaisen koneen kohdalla tässä vaiheessa viimeistään otetaan joko kiintolevy irti erikseen digitaalisesti tyhjennettäväksi tai koneeseen laitetaan kiinni USB-tikku, jonka kautta ajetaan ohjelmisto joka tyhjentää kiintolevyn. Aiempaa vinyylilevy vertauskuvaa jatkaen tämä vaihe on kuin vinyylin uraa mukailtaisiin veitsen kanssa, jotta kaikki siinä olevat muodot katoaisivat ja muuttuisivat tasaiseksi pohjaksi.

Kun koneen muisti on saatu käsiteltyä valmiiksi, niin vuorossa on uuden käyttöjärjestelmän asentaminen, joka vielä tasoittaa vinyylin uria entisestään. Käytännön syistä johtuen koneisiin ei asenneta Windowsia muutoin kuin siinä tilanteessa että asiakkaalta löytyy vanhastaan käytettävä lisenssiavain. Normaalisti asennettava käyttöjärjestelmä on joko jokin Linux käyttöjärjestelmä, kuten Linux Mint tai Ubuntu jotka ovat molemmat hyvin käyttäjäystävällisiä, tai neverwaren CloudReady, joka on ChromeOSia muistuttava käyttöjärjestelmä. Erona näissä vaihtoehdoissa on se, että Linux-järjestelmät ovat hyvin tehokkaita mutta uusi järjestelmä voi tuntua hankalalta käyttää jos ei ole valmis käyttämään tutustumisen vaatimaa aikaa kun taas CloudReady on erityisesti netin selaamiseen tarkoitettu hyvin kevyt käyttöjärjestelmä, joka sopii täydellisesti laskujen maksamiseen, uutisten lukemiseen ja videoiden katseluun.

Olemme päässeet koko prosessin päätöspisteelle ja haluankin kiitän matkaan osallistuneita! Nyt meillä on käsissämme ainakin tiettävästi toimiva tietokone (näiden laitteiden kanssa voi ongelmia ilmestyä yllättävistäkin syistä, olen peikonluolassani käyttänyt useita tunteja korjaten laitteita jotka vasta hetki sitten toimivat moitteetta…) ja se siirtyy omalle hyllylleen ICT-pajan tiloissa odottamaan vastaanottajaa. Vielä kirjoitushetkenä emme ole tehneet montaakaan eteenpäin lahjoitusta, mutta pikkulinnut ovat kertoneet, että ne lahjoitukset jotka olemme tehneet ovat olleet hyvin positiivisesti mullistavia vastaanottajien elämissä. Ja tämä ajatus jos mikä, on se joka auttaa vaikeaa tahraa jynssätessä, että kaikki työ ja vaiva mikä nähdään koneen eteen ilahduttaa suuresti jotakuta ja auttaa häntä toimimaan yhteiskunnan tasa-arvoisena jäsenenä!

Siinä jos missä on peikolle ja ICT-pajan nuorille ylpeyden aihetta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *